top know how

najczęściej czytane
12681495223102119.jpg

autor:

Wojciech Fronczak

data:

09.03.2010

rodzaj tekstu:

organizacja eventu

udostępnij  Podziel się na Facebook
wyślij link  wyślij link

Aperitif i koktajle

O koktajlach, zwanych powszechnie drinkami, o ich konsumpcji i zasadach podawania opowie Wojciech Fronczak – Food & Beverage Director w warszawskim Hotelu Sheraton.

Aperitif podaje się gościom przed zaproszeniem ich do stołu. Najczęściej jest to whisky z wodą, campari, wermut wytrawny, gin z tonikiem, wódka z lodem, sok grejpfrutowy/ pomidorowy, a do tego orzeszki, chipsy i migdały. Na nie potrzebne będą małe talerzyki.

Podczas aperitifu należy pamiętać o tym, aby nie podawać tych samych alkoholi, które serwowane będą do obiadu. Kluczową zasadą aperitifu jest to, że napoje mają wzbudzać apetyt gości. Aperitif trwa zazwyczaj ok. 15-20 min. i organizowany jest na stojąco w pomieszczeniu w pobliżu jadalni.

Koktajle – ich przygotowanie wymaga często dłuższych praktyk i odrobinę talentu. Przygotowuje się je według ścisłych receptur, z oryginalnych składników w odpowiednim szkle.

W kieliszkach i szklankach typu ‘short drink’ serwujemy napój z samego alkoholu (ginu, wódki, martini) lub z dodatkiem małej ilości składników bezalkoholowych (aromatycznych). Zasada podawania koktajli w takim szkle jest następująca – napełnia się kieliszek w ten sposób, aby do brzegu szklanki zostało mniej niż pół centymetra. Kieliszki koktajlowe mają różne kształty, ale ich pojemność nie przekracza 150-200 ml. Uniwersalny kieliszek do ‘short drinków’ ma rozszerzająca się czaszę o poj. do 150 ml i krótką nóżkę.

‘Long drinkami’
, czyli napojami alkoholowymi rozcieńczonymi napełnia się szklanki do ok. 2 cm od brzegu. Szklanki do ich serwowania są smukłe i duże o poj. 150-350 ml.

‘Hot drinkami’ – napoje gorące z alkoholem napełnia się specjalne szklanki o poj. 200-250 ml z uszkiem i niekiedy z oddzielną podstawką.

Fantazyjne napoje alkoholowe można również podawać w kielichach na krótkiej nóżce ze smukłą, wysoką rozszerzająca się czaszą o poj. 250-350 ml, w szklankach do whisky, mających kształt szerokiego walca.

Słomki, mieszadła

Koktajl czy inny napój mieszany może być podany ze słomką, dwiema słomkami, słomką i mieszadłem, samym mieszadłem lub bez niczego. Słomki podaje się do koktajli zawiesistych, z dużą ilością soku owocowego lub tłoczonego lodu. Do mniej zawiesistych podajemy jedną słomkę, do bardziej gęstych – dwie. Koktajle można też pić ze szklanki. Do napojów z wodą, tonikiem, coca-colą podaje się mieszadła. Należy jednak pamiętać, że nie służą one do wyjadania owoców z koktajlu.

Dekoracja

Powinna być ona wykonana z produktów jadalnych, które jednak nie mogą przeszkadzać w piciu. Nie popełnimy gafy, gdy dekorację zjemy. Zasada jest taka, że dekoracja powinna być dobrana do smaku napoju – a zatem koktajl z sokiem malinowym dekorujemy malinami.

Dekoracje owocowe najlepsze są świeże, niezbyt soczyste, harmonizujące kolorystycznie i smakowo. Jeśli w szklance pływa plasterek owocu, możemy napój pić z owocem w szklance lub odłożyć go na talerzyk. Jeśli jest to owoc zaczepiony na brzegu szklanki, można go zostawić podczas picia, bądź za pomocą mieszadła czy słomki wrzucić owoc do koktajlu.

Owoce mogą też być przypięte szpadką. Bogata dekoracja przeszkadza w piciu i należy ją zdjąć przed konsumpcją. Owoce z takiej dekoracji można zjeść, a resztę ze szpadką odłożyć na talerzyk na odpadki. Jeśli dekoracja jest mała, można ją zjeść ze szpadki w całości – tak jak szaszłyk z owoców. Jeśli napój jest podany z selerem naciowym albo szklanka przykryta jest plasterkiem salami, elementy te bierze się w palce, przegryza popijając koktajl albo odkłada.

Źródło: Akademia Kulinarna - Blog Szefów Kuchni
 

1
Brak plików.
Brak komentarzy.

Aby dodawać komentarze musisz być zalogowany

 

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

 

Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie zasady, zawiadom nas o tym

podobne

ładowanie...